Tuesday, November 9, 2010

Photoshoot day! Fun!

Catwalk by Nabilah Farhanah at 1:05 AM 0 stiletto-steps
Hii!!

Sangat bosan la time cuti ni!! The other day my besty,Iyqa called up to plan a photoshoot for fun. Both of on holiday. So,I actually wake up at 8am to with her. We went for breakfast then she drove to Kepong. There's nothing much to tell so let the pictures tell the stories. Enjoy :)












We both really enjoy the day and the pictures came out great! I love it!!
It really made me feel wanna brush up my snapping skills so that I could shoot my friends and the pics turned out as nice as this pics.

Thanx to my babe,Iyqa :)

Love,
B.










Sunday, November 7, 2010

Hospital Permai,Tampoi & Hot Girls!

Catwalk by Nabilah Farhanah at 2:09 AM 2 stiletto-steps
Hai semuaa!!


Rindu tak? Rindu tak? Hah! Poyo je. Sape nak rindu kau lah Bell. Hehe. Anyway. Sekarang baru ada time nak update. Baru saja pulang dari JB. Hehe. Penat juga 2 minggu melayan patient mental di Permai tu. Tapi sangat seronok. First day dekat sana memang penat. Tak sangka Hospital Permai tu luas sangat!


Pagi tu,bas pick up 40 student nurses dekat Kempas and bergerak ke Permai. Tak de la jauh mana,dalam 10 minutes je kot. Hospital Permai tu terletak atas bukit. Seronok sangat,udara nyaman je. Cantik sangat kawasan dekat sana. Disebabkan kitorang memang dah pay for breakfast and lunch,sebelum orientasi,kitorang menjamu selera dulu :)




Pagi tu makan mee goreng dengan teh panas. Sedap! Lepas tu kitorang bergerak pergi dewan tapi dewan ada orang lain guna so bergerak pergi gym. Yes,dorang ade gym tau. :)
Bukan 40 orang student je,ade lagi 45 orang student dari Segi jugak. Huhu. 
Lepas tu jalan-jalan pusing the whole hospital.






So, Hospital Permai ade almost 900 patients so far. And ade 23 wad lelaki and 12 wad perempuan. Dalam satu wad akan ade almost 50 patients. Ramai kan? But so far,most of the patient are there sebab ade hallucinations & bipolar disease. Most of them jugak ade trauma from past yang membuatkan dorang dapat hallucinations and bipolar.


Ramai patient-patient yang dah tua. Yang family dah tak nak terima lagi. Kesian memang kesian but I'm thinking that patient-patient ni di jaga dengan baik di sini. And it is a good thing they were here coz this will avoid their disease from being worst. Semua attendent and nurses pun jage dorang dengan elok.


Okay, so the main activity yang student nurses kena buat is conduct activity with all the patients. Every morning,we will help they bath and change clothes then help them tukar cadar and kemas katil. And yes,dorang tukar cadar hari-hari tau. Lepas dah mandi and kemas katil,patient akan makan ubat and move to dewan makan. We all will conduct senaman pagi untuk dorang. Every morning kena tanye whether they remember the date and day tau. To make sure they are still in reality. Dorang juga akan prepare semua pinggan and cawan sendiri,lepas tu beratur and amek breakfast diorang. Yes they are thought to be diciplined. They even wash their own dishes after meal. :) 


Lepas breakfast,we will conduct another activity. Most of the time akan play indoor games with them. We also did colouring dengan diorang tau. Other that,we all akan buat morning walk,that is bawak some of the patient to go for a walk around the hospital. Then at 10 am,patient akan ade late morning meal. Then akan sambung indoor games until 12 noon. At 12 noon they will have lunch and after that they will have afternoon nap until 2 pm. Then we all will conduct another activity with them until we go back at 5pm. 


Ni la my group,for the whole 2 weeks. 
~MJ,K.Yun,K.Reen,Pipah & Shana~


Yes,they do have a lot of extra time with them. It is good because this will put them away from any stress kan? Ape-ape pon,it is good for me and other student nurses to have experience with mental patients.


What I got from there was,it is very important that we know how to handle stress so that we don't get so depressed until we got some kind of mental illness. Once we got it,memang susah nak treat okay?So don't stressed yourself out!


Memang banyak kenangan kat sana,memang pecah perut tengok gelagat patients kat sana. Hope the next group boleh pergi and got experience macam we all get. :)


Anyway,sesi ber-enjoy pon tetap ade!! Mestila bersama gegirl yang hot! Hehe.




Okay that's all for now!
Love,
B.

Thursday, October 21, 2010

Psychiatric & Colourful.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 11:15 PM 0 stiletto-steps

 

 

Hai uollss!

 

Wah! Dah nak seminggu tak de post kan? Ampun beribu-ribu ampun! Sangat busy sangat and sabtu ni ade mid term untuk subject psychology pulak. Adoii. Dengan segala assignments yang macam endless memang sangat busy. 

This sunday pulak dah kena pergi JB for psychiatric posting for 10 days. Lepas balik dari JB baru la ade cuti Deepavalli for a week.Oh yeahh! I promise tips-tips yang baru nanti time cuti ye? For now sabar-sabar ye. :)

 

Tomey tak notes yang kaler-kaler macam buku cerita kanak-kanak ni? Hehe.

Baru semangat nak study :)

 

Okay, that's for now :)

 

Ciaoss!

B.

 

 

Psychiatric & Colourful.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 11:13 PM 0 stiletto-steps

 

 

Hai uollss!

 

Wah! Dah nak seminggu tak de post kan? Ampun beribu-ribu ampun! Sangat busy sangat and sabtu ni ade mid term untuk subject psychology pulak. Adoii. Dengan segala assignments yang macam endless memang sangat busy. 

This sunday pulak dah kena pergi JB for psychiatric posting for 10 days. Lepas balik dari JB baru la ade cuti Deepavalli for a week.Oh yeahh! I promise tips-tips yang baru nanti time cuti ye? For now sabar-sabar ye. :)

 

Tomey tak notes yang kaler-kaler macam buku cerita kanak-kanak ni? Hehe.

Baru semangat nak study :)

 

Okay, that's for now :)

 

Ciaoss!

B.

 

 

Friday, October 15, 2010

Tips Rambut Sihat,Lembut & Kuat

Catwalk by Nabilah Farhanah at 9:15 PM 0 stiletto-steps

Helloo semua!

Semenjak dua menjak ni terajin pulak nak update blog ni. Bila baca blog-blog lain especially fashionistas macam :: Fatin Liyana :: »  , BITS OF BEADS » , Ieka Ahmad » dan ramai lagi rasa seronok pulak nak update blog. Tambahan pula ada yang bagi semangat & teringin nak baca update baru dalam blog ni. And she's (yes!its a SHE.) also new so boleh la kitorang sama-sama join the blogging world. Thanks to the blog owner Dalam Hati Siapa Tahu. » , Nadea Wan Din and also my good friend for giving me support and become my follower. :) You keep up the good work also okay?

About fashionista-fashionista di atas nanti I will review more about them and YES I ADORE them! Most of them are very stylish and also they wore hijab! :) 

Talking about hijab,me myself wore hijabs starting masa umur 13 tahun lagi. Of course kalau dah seharian pakai hijab tambah pulak iklim Malaysia yang sekejap panas sekejap salji hujan ni,rambut dan kulit kepala akan dapat effect yang agak teruk kalau tak di jaga dengan baik. Oleh itu,di sini I will share some of the tips untuk jaga mahkota wanita ni,ceh..poyo je ayat kau! Ok lah dah start merepek..

1) Firstly bagi yang pakai tudung,rambut jangan di ikat terlalu ketat. Ini akan menyebabkan rambut mudah putus dan juga rambut gugur. Plus hair line kita akan makin lame makin ke belakang dan menampakkan ke jendolan  luasan dahi anda. 

2) Now shampoo dan conditioner sangat penting ok? Espacially conditioner, it will help treat and nourish rambut kita lepas di shampoo. Dan juga helps lock in all the nutrients dari shampoo tadi. For now I'm using Pantene Hair Fall Control both shampoo and conditoner. So far,bau shampoo ni sangaat best! And the best part is,it did the job right! :)

credit to encik Googlepicture credit to encik Google

3) Shampoo rambut pula jangan la sampai hari-hari ye,nanti bukannya makin lebat,makin botak licin  rambut anda. hihi.Paling sesuai 2 hari sekali.Pilihan shampoo pulak kena la betul dengan jenis rambut anda. Tengok masalah rambut anda, kelemumur? hujung bercabang? dan cari shampoo yang dapat membantu menyelesaikan masalh rambut anda tu.

4) Dah shampoo dan condiotioner, jangan la pulak sikat rambut time basah-basah tu. Rambut paling rapuh dan lemah semasa basah. Gosok-gosok dengan tuala pun tak di syorkan, ini akan membuatkan rambut jad frizzy dan boleh putuskan rambut juga. Cukup dengan membalut rambut anda sampai kering,tapi jangan terlalu lama. Selepas itu air dry je. Senang dan tak merosakkan rambut. 

5) Bagi yang pkai tudung pulak, semasa rambut masih basah, tidag di galakkan memakai tudung. Ini menyebabkan rambut emnjadi kepam dan semakin lemah. Jadi basuh rambut selepas balik dari kerja atau kelas. ye.. :)

6) Bagi mengelakkan rambut menjadi frizzy, me myself pakai serum untuk kurangkan frizzy hair. Now I'm using Herbal Essence Smooth Lovin-none of your frizziness serum. Nama pon comel je macam 'none of your business' hehe.

7) Seminggu sekali cubalah hair mask or hair treatment dari Pantene juga. Ini boleh menambahkan kesihatan rambut anda. :P dah macam bunyi iklan pulak. Haha. Especially untuk rambut yang selalu di-style-kan using hair dryer or hair curler or hair iron. Untuk rambut rebonding dan yang guna hair colour pun digalakkan sebab chemicals  mase proses rebonding itu actually memberi effect negatif jugak untuk rambut. So bila dah rebond and dah cantik,treat la rambut tu sikit ye. Hehe.

Ok so far itu sahaja. Hope korang dapat practice la tips-tips ni di rumah. Haha. 

 

ERkkk~ Terlebey sudah flash disitu. Love polka dots!

 

So apa pulak tips korang menjaga rambut? Sharing is caring! :P

B.


Lembaga Jururawat Malaysia & Balik Kampung!

Catwalk by Nabilah Farhanah at 3:28 AM 1 stiletto-steps

Hi semuaaa!

Hari Jumaat adalah hari yang paling best sebab boleh balik!! Oh yeah!

Class pagi pulak tu,tapi sebelum balik kena marah dulu. Instructor program memarahi the whole group sebab still tak dapat capai target untuk Nursing Board exam. Bukan senang tau nak capai target tu.

Ada 146 procedures untuk dipenuhkan dan ada 12 mastery skills. To register untuk Nursing Board exam, a candidate or a student nurse MUST saya ulang MUST fulfill 85% out of the 146 procedures dan fulfill all 12 of the mastery skills. And bukan senang-senang je nak dapat cross untuk procedure-procedure tu. Student nurse must be assessed by the nurse instructor while doing the procedure and lepas tu ada Q&A session pulak untuk dapat cross the procedure.

It depends on the nurse instructor nak bagi soalan senang ke susah. Huhu. Scary! Tell me about it!

Tapi alhamdulillah for me I dah capai target tu. Yang tinggal adalah STUDY je. Huhu.

Setelah bla bla bla memberi ucapan selama ONE WHOLE HOUR, end up habis at 12.30 noon (masa yang telah di attack untuk siap secepat mungkin!). Lastly she said yang lecturer mental health kitorang nak masuk so timeline telah lari sedikit di situ.Huhu.Nasib baik lecturer cakap sekejap je,lepas die cakap "Ok class,Thank You" terus Su, Mastura dan me cabut balik.

Oh encik Amran telah setuju menghantar kitorang ke KTM Nilai dengan harga RM 3. (berbaloi la tu,kalau free bankrupt la dia) Hihi. Amran ni pon classmates kitorang. So dengan pantas nye kitorang siap dan moving on dengan Amran.Heeee :)

itu encik Amran & Ain :)

itu pulak Shila,Me,Ain&Mastura :)

So setelah sampai ke KTM beli tiket dan selepas sejam tiba di KL Sentral. :) Di sebabkan terlampau lapar lepak jap makan KFC. Sedeh woo makan sorang tapi janji kenyang! Heee.

Dah kenyang naik Putra LRT dan mama jemput balik rumah.

Home sweet home :)

Rindu dekat si Gemok ini.

So ape plan semua untuk weekend ni?

B.

Thursday, October 14, 2010

Positive H1N1 :(

Catwalk by Nabilah Farhanah at 8:01 AM 2 stiletto-steps

Hi semua..

Sekarang saya sangat SANGAT busy.

Suddenly banyak assignment yang melanda hidup, masa ini juga la banyak dugaan dan cabaran.

Lappy kesayangan dijangkiti h1n1 versi computer. Sob Sob.. Tak tahu bila nak pergi hospital kedai computer untuk format.

Akhirnya dah masuk final sem OMG! I'm graduating!

Sangat cepat masa berlalu.

Oh saya juga sedang main-main prepare untuk MUET minggu depan.

Sebelum grad juga ada 2 Super duper extreme final yang perlu ditempuh,tak lupa 4 bulan,yes 4 BULAN praktikal!!

Wish me luck guys!

Oh oh! Next week saya akan ke JB,I know..JB lagi kan?

This time untuk psychiatric nursing posting di Tampoi.

Akan ada di sana untuk 10 hari.

Belum sampai dah buat plan untuk berpoya-poya bersama rakan-rakan.

Hehehe. I miss Danga Bay so much!! :)

Dalam ke-busy-an yang melampau ni I will still try to update from time to time :)

Babai,

B.

p/s This post was uploaded via ScribeFire :) Walaupun pakai Windows tapi berangan nak pakai Mac so installed Safari and now playing around with all the extensions. So far best sangat!

Friday, August 13, 2010

Jangan Tinggalkan Aku Ramadhan

Catwalk by Nabilah Farhanah at 1:44 AM 0 stiletto-steps
Salam.

Tadi semasa sedang bermuka buku.Wah2...ayat xleh blah-_- Terjumpa notes about Ramadhan. Bila baca,tersentuh hati. Terasa jahil,terasa jauh dari Allah. Namun,Insyaallah,Ramadhan kali ini takkan dipersiakan. Enjoy the story..


Najwa melangkah longlai menuju ke kampus. Bukan kerana penat tubuhnya, tetapi terasa jiwanya ada sesuatu yang tidak kena. Najwa terasakan dirinya ibarat belon yang tak cukup udara, tekanan atmosfera luar yang lebih tinggi memenyekkan belon itu. Ramadhan telah berlalu, separuh daripadanya. Najwa mengkontemplasi saat-saat lepas di dalam Ramadhannya kali ini, apakah yang telah dicapainya. Ditakdirkan Allah, assignment di universiti sangatlah banyak, yang kadang-kadang dia tidak mampu untuk iltizam dengan tilawah Al-Quran 1 juzuk sehari. Mahu ingin berlama-lama di atas sejadah, tetapi discussion di sana sini. MP3 player berisi bacaan ayat-ayat Al Quran oleh Sheikh Mishari al Efasy menjadi peneman jiwanya yang terasa kosong.

"Ya Allah, jangan jadikan aku orang yang mensia-siakan bulan barakah ini..." Najwa mengeluh sendirian.

Penat juga dia mengenangkan, kenapa pula kelopak matanya tersangat kering. Dia juga letih mengenangkan, kenapa apabila dia membaca kalamullah tidak tersentuh jiwanya. Najwa teringat surah Al Anfal ayat 2:

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah apabila disebut nama Allah, bergementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, bertambahlah iman mereka dan kepada Tuhan mereka sahajalah mereka bertawakal."

Najwa mengulangi doa yang diajarkan Rasulullah SAW.

"Ya Allah, hanya rahmatMu yang aku harapkan. Jangan tinggalkan aku sendirian walau dengan kadar sekelip mata. Perbetulkan segala urusanku. Laa ilaha illa anta (Tiada Tuhan selain engkau)" Riwayat Abu Dawud, Ahmad.


Najwa singgah duduk di satu "bench" di bawah pokok. Musim bunga kali ini dirasakan tidak membunga-bungakan iman di dalam hatinya.

"Ya Allah, hanya rahmatMu yang aku harapkan". Dalam Najwa mengulangi doanya itu, tiba-tiba terdetik di dalam hatinya: Benar-benarkah hanya rahmat Allah yang dia harapkan?

Benarkah hanya kepada Allah dia berharap, benarkah dia berharap Allah mengiringinya di dalam setiap urusannya?

Najwa teringat suatu peristiwa, semasa Najwa mengajak beberapa juniornya untuk mengikuti halaqah mingguan. Dia terasa sangat "excited" kerana nampak wajah-wajah baru yang ingin mendekatkan diri kepada Allah. Pada hari tersebut, Najwa dipertanggungjawabkan untuk menyampaikan tazkirah. Usai tazkirah tersebut, Siti, salah seorang juniornya berkata kepadanya, "Best la tazkirah kak Najwa..."

Najwa terasakan dadanya kembang keseronokan.

Najwa tersentak... Kelopak bunga spesis Rhododendron berterbangan ditiup angin.

"Oh...di situlah silapnya...Benarkah aku hanya mengharapkan rahmat Allah dari amal yang aku perbuatkan? Rupa-rupanya, aku masih seronok dengan pujian. Sedangkan aku tak tahu, sama ada amal itu masih diterima Allah atau tidak...Ya Allah, benar-benar kali ini.. Hanya rahmat Engkau sahaja yang aku harapkan...Lebih baik sekiranya manusia benci aku atas usaha aku, asalkan Engkau tidak marah kepadaku."

Najwa mengenangkan, rahmat Allah sudah semestinya tersangat besar.

Allah, Dialah Tuhan yang telah menyelamatkan Najwa daripada lemas di dalam paya busuk jahiliyah. Allah, Dialah Tuhan yang telah melahirkan perasaan malu dalam dirinya, lalu perasaan malu itu menyelamatkan Najwa dari ikhtilat (percampuran bebas lelaki dan perempuan), lalu dengan perasaan malu itu, pakaiannya semakin sopan menepati ciri-ciri muslimah. Allah, Dialah Tuhan yang telah memilihkan teman-teman seperjuangan yang saling memperingatkan kepada kesabaran, keimanan dan mengajak kepada amalan soleh.

Najwa teringat lagi, apabila dia sibuk mengendalikan program-program islami semasa cuti musim bunga. Masya-Allah, Allah telah beri dia keizinan untuk berlari ke sana ke mari, kelam kabut, berpenat-penatan untuk memikul tugasan dakwah. Allah telah beri peluang untuk dia mujahadah. Tapi, dia kelam kabut dalam solatnya kerana ingin mengejar urusan "dakwah"nya. Dia tidak dapat iltizam dengan tilawah Al Qurannya. Dia tidak sempat berhenti seketika untuk muhasabah amalan-amalannya. Tiba-tiba Najwa tersentak lagi...

"Mengapakah kamu suruh orang lain mengerjakan amal kebaikan, sedang kamu melupakan diri sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab? Maka tidakkah kamu berfikir?"

Najwa teringat Surah Al Baqarah ayat 44, ya benar...Dia telah melupakan dirinya sendiri. "Ya Allah, benar-benar kali ini.. aku mengharapkan Mu jangan tinggalkan aku bersendirian bersama urusan-urusanku... walau pada kadar sekelip mata." Najwa berharap.

Sesungguhnya manusia itu pelupa sifatnya. Manusia zalim terhadap dirinya. Hanya atas rahmat Tuhan Yang Maha Penyayang yang mampu menghindarkan manusia daripada menzalimi diri mereka sendiri.

Manusia jua mudah terasa dirinya serba cukup. Mudah sahaja terasa bahawa dia tidak perlukan sesiapa untuk membantu urusannya. Kerana dia mempunyai kepandaian, kekuatan fizikal dan kelebihan untuk mengendalikan urusan hariannya. Tetapi, manusia lupa...Di belakang sesuatu urusan, Allah, Tuhan yang Maha Mengetahui sedang memerhatikan apa yang manusia perlakukan. Malah, Dia mengetahui apa yang berada di benak fikiran dan lubuk jiwa insan.

Najwa terkedu.

"Hah! Termenung apa tu!" Najwa disentakkan oleh temannya, Hayati.

"Awak ni, terkejut saya tau!" Najwa mencebik.

"Alah... maaflah... Assalamualaikum" Hayati tersengih sambil beri salam. "Walaikumsalam" jawab Najwa

"Awak dah sampai ke negeri China ke tadi Najwa? Maaflah ganggu kembara angan-angan awak."

Hayati memang terkenal dengan sifat suka menyakat. Walaupun begitu Hayati memang seorang yang sangat tajam pemerhatiannya.

Najwa sengih sahaja. Najwa bertanya kepada Hayati, "Kaifa imanuki? (Apa khabar iman kamu?)

Hayati senyum, "Alhamdulillah. . Alhamdulillah... I hope to stay in Ramadhan all the time!"

Najwa sambung lagi, "Kongsi la tips. How to benefit this Ramadhan!"

Hayati melarikan anak matanya ke kiri dan ke kanan. "Err...Saya tak pandai la bab-bab kasi tips ni. Tapi, saya nak share something.

Tazkirah yang saya dengar from Sheikh masa solat tarawih kat musolla."

"Surah Al Ma'un ayat 4-5."

"Dalam ayat 4...Allah cela orang yang bersolat. Pelik ye, kenapa pula bila kita bersolat, yakni beribadah tetapi kita masih dicela oleh Tuhan kita. Awak rasa-rasanya kenapa, Najwa?" Hayati buat soalan KBKK pula.

"Alah, mana la saya tau... Awak citer je la" Najwa malas nak fikir.

"Okey lah, kalau kita tengok ayat 5, Allah cakap "iaitu orang-orang yang lalai di sekitar solat mereka"...Kalau tengok perkataan Arab 'an solaatihim, bukannya fi solaatihim. Maksudnya, Allah cela orang-orang yang lalai di sekitar solatnya, iaitu di luar solatnya dia lalai. Bukan referring to orang yang lalai within his/her solat. As if, orang tu dah defeat the purpose of solatnya kerana solatnya masih tidak dapat melindungi dirinya daripada berbuat maksiat apabila dia selesai solatnya. Itu sebab Allah cela."

"Macam kita lah, kalau dok dalam halaqah, kita asyik cerita pasal kena amar ma'ruf nahi mungkar...Tapi kalau di luar halaqah, kita tak buat pun apa yang kita perkatakan tu...What is the purpose of the halaqah to begin with?" Hayati berkata.

Najwa tertunduk. "Jazakillah ukhti..."

Hayati berkata, "Awak ni cam ade problem je......"

Najwa melarikan pandangannya, "Hmm... Biasalah, hati kurang sihat."

Hayati berkata lagi, "Alhamdulillah...Awak masih dapat rasakan sama ada hati awak baik ke tidak. Rasulallah pernah cakap, sapa yang dalam saat imannya rendah, tapi masih berpegang kepad Sunnah baginda, sesungguhnya dia telah mendapat petunjuk."

"Iman kita memang ada up-s and –down-s. Tapi di saat down ni, sebenarnya Allah nak kasi clue kepada kita. Betapa sebenarnya seronok dan indah apabila iman kita baik. Allah nak beritahu kita bila kita tengah down ni, bahawa Allah rindu dengar kita merintih dan mengadu kepadanya.Sepertimana ada satu Hadith Qudsi, Allah berfirman, "Wahai malaikat, turunkanlah musibah ke atas hambaKu, kerana aku rindu mendengar dia merintih kepada-Ku."

You know what, Najwa...Asalnya , kita tak perlu pun mengadu kat Allah dosa-dosa yang kita buat atau kejahilan yang kita buat... Sebab Allah memang dah tau pun. Tapi Allah suruh kita doa dan mengharap kepadaNya, supaya kita lebih akrab kepada Allah" Hayati mengusap-usap kepala Najwa.

Najwa menyeka air mata. Ah! Akhirnya basah juga kelopak matanya!

Benarlah, bertafakur lebih baik daripada solat 1000 rakaat. Kini, Najwa terasa qalbunya lebih ringan. Mudah-mudahan langkahnya selepas ini mengharungi saat-saat terakhir Ramadhan, diterima oleh Allah.

* * *

Semoga bermanfaat..

Daripada Abu Hurairah, daripada Rasulullah Sollallahu alaihi wasallam telah bersabda yang ertinya :

Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampunkan segala dosanya yang telah lalu.

-Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi



Sama2 la kita ambil iktibar ddari cerita ini.


Anyway, harini korang berbuka makan ape?


('',)




B.




Monday, August 9, 2010

It's been long.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 7:07 AM 0 stiletto-steps


Salam..
Lama sangat tak update blog ni. Kesian die msti die trase hati. haha. Ntah pape la merepek ni kan. Sebelum ni sgt busy dengan practical and bila dah balik kolej untuk short sem semuanya kena fast and furious. dah macam movie la plak..

Part 2 sem 5 ni short sem je. Just 5 weeks je for tutorial. So jadual sangat pack! Now baru ade time nak update. Ni pun because kena create a blog for MUET class. I know MUET supposed to be english, but the lect decided nak implement IT in english teaching. So I & 3 lagi my friends perform a group and create the blog. Banyak masa terluang kat blog tu tapi tak kesah coz puas hati sangat2.

Dalam busy2 pon sempat balik rumah last weekend. Tu pun terlebih excited nak shopping raye :P This year last year ayah belikan cause next year dah keja and dah kena beli sendiri. Waaa. Lepas ni kena beli sendiri shopping guna duit sendiri. Huhu.

So both weekend days g shopping.

Saturday: Merayap dekat Pavilion & Sg.Wang. Kedai wajib masuk msti la MNG,Zara,Cotton On,Topshop, Forever 21 & Paul Frank. Walaupun most of the time tak ada duit -_-Tu memang favourite la. Mainly suka masuk MNG because suka sgt jeans collections dia. Since I tak ada lagi jeans hitam so I bought a pair of black jeans. Hitam itu menawan you! Haha. Sangat over. Cotton On pulak because suka tops dia yang comel2 dan saiz dia yang agak besar. Obviously I tak suka sangat pakai short tops. Lagi-lagi pulak I suke low cut jeans so takkan nak pakai baju pendek. Forever 21 mestilah sebab accessories yang cantik dan banyak choice macam tak ingat dunia. Hee..
Ok ok. Moving on, kat Pavi I jugak discover new shops that I like, Pull & Bear, Dorothy Perkins & GAP. Memang I tau kedai-kedai tu wujud,just that sebelum ni tak pernah masuk pun.

Hasil tangkapan di Pavilion ialah, a pair of black jeans at MNG, 2 long tops from Cotton On.

Then lepas tu terus ke Sg. Wang because my little brother nak shopping sana pulak. Hasil tangkapan kat sana is grey cardigan from ROMP. hee..

ye..itu dapur mama saya.sila ignore backgroud.suke mirror tu:)

Memang best shopping. The next day pon shop lagi.

Sunday: Move on to KLCC as my other little brother still don't have anything yet. But lastly me myself yang rembat dulu puffy shoulder black cardigan from Mark & Spencer :) So that's the last thing on the list. I got all that I want.


in Nike KLCC,yes the red shirt is my little brother trying shirts from NIKE KIDS!

Just kene tunggu kurung cotton siap and still browsing blogshops in search of the perfect shawls to go with it. :)

Toodles!

B.

p/s i will update soon dengan pic hasil tangkapan.


Saturday, June 26, 2010

5 Tahun.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 4:49 AM 2 stiletto-steps
5 Tahun usia perkenalan.

5 tahun dia menunggu aku.

5 tahun tetap tiada jawapan dari aku.

5 tahun dia sentiasa ada dengan aku.

5 tahun dia harungi suka duka aku.

namun..

5 tahun aku sia-sia kan penungguannya.

5 tahun aku masih tiada keputusannya.

5 tahun aku masih tak mengenali dirinya.

5 tahun..

aku hancurkan dalam masa kurang dari 5 minit.


Menyesal,


B.

P/S: Ana xde niat nak buat mcm tu.Ana harap ana xhilang sahabt baik ana.maafkan ana...

Sunday, June 20, 2010

Miss them.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 4:04 PM 0 stiletto-steps


On arrival je my whole family dah jemput. Seronok gile coz I got to see them all. Even bru je abes kan rm200 for the extra baggage I brought along on the flight.

Then gi makan secret recipe since memang dah lame sgt mengidam. I ate mozarella baked fish with my all time favourites Choc Indulgence. Yummy!! :)


The next morning, hantar semua barang dekat hostel Tawakkal then hang out with the family till evening. Best sangat coz dah lame xjumpe dorang. :)

I love family outings,


B.




P.S. It is supposed to be Father's day but I've wished him a week earlier without him realising that it is realy.haha.

Friday, June 18, 2010

Finally.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 3:47 PM 0 stiletto-steps
Corneal ulcer????!!! WTH???






Finally I can leave JB for good. My flight will be tomorrow & I just finished my last paper. Yeay!!!!

Will miss JB a lot!!


So on Monday will start my practical on my sponsor hospital & soon-to-be workplace.It's been long since I've been there. They are on their way to open up the new building. Yeay!



Will update later,


B.

Wednesday, June 16, 2010

FAKE :)

Catwalk by Nabilah Farhanah at 8:29 PM 0 stiletto-steps
FAKE :
[noun] something that is a counterfeit; not what it seems to be, a person who makes deceitful pretenses

Yes. Fake smile. Fake talk. Fake everything!

I might say in other words, hypocrite.
Talk bad about others but they themselves do the exactly same bad thing.
Faking it just to use people.
Find people when only you need them.

Why does this kind of people exist in this happy world?
To make other people feel bad about themselves, to talk shit about you straight to your face?

I remembered a phrase..
" Don't be too nice to people or you'll regret it."
And still I did that and now I'm too disapointed with a group of people that I call 'close friends'.

And now, I regreted.
Regreted I changed who I was for them.
Regreted I did things that the real me won't do.
Regreted pushing away other people just for them.

Still I'm not one of them.

Fuck off, b*****s!



B.

People evolved :)

Catwalk by Nabilah Farhanah at 8:08 PM 0 stiletto-steps

A few days ago, I go through this old pictures folder of my school days and showed my housemates.
They go GAGA of how different i was back then :P i guess i'm so selekeh last time
So I was also thinking that time changed people, I meant it does and in so many ways.
So the welcoming pic for now :)

Enjoy,

B.

Welcome.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 7:42 PM 0 stiletto-steps
Aku tak tau la berapa kali aku nak redo blog.
Because aku tak dapat nak choose themes for the blog.
Now aku rase mungkin aku akan tulis bile-bile aku ingin berbicara.
Mungkin aku sudah tidak percaya dengan hati manusia.ye je..
Tapi bila-bila mase aku akan ubah pendirian tu.
Katekan ape saja.
Aku memang tak tetap pendirian, mudah percaya dan macam-macam lagi.
Tapi aku yakin dengan semua kekurangan aku, itulah yang menguatkan semangat aku untuk harungi hari-hari mendatang. Haha. Sounds so lame :P

So welcome to my blog.

You will be expecting :
  • Happiness
  • Cries
  • Lies
  • Double personality
  • Fashion
  • Crazziness

you name it.

B.
 

Stilettos vs Flats Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei