Thursday, October 21, 2010

Psychiatric & Colourful.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 11:15 PM 0 stiletto-steps

 

 

Hai uollss!

 

Wah! Dah nak seminggu tak de post kan? Ampun beribu-ribu ampun! Sangat busy sangat and sabtu ni ade mid term untuk subject psychology pulak. Adoii. Dengan segala assignments yang macam endless memang sangat busy. 

This sunday pulak dah kena pergi JB for psychiatric posting for 10 days. Lepas balik dari JB baru la ade cuti Deepavalli for a week.Oh yeahh! I promise tips-tips yang baru nanti time cuti ye? For now sabar-sabar ye. :)

 

Tomey tak notes yang kaler-kaler macam buku cerita kanak-kanak ni? Hehe.

Baru semangat nak study :)

 

Okay, that's for now :)

 

Ciaoss!

B.

 

 

Psychiatric & Colourful.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 11:13 PM 0 stiletto-steps

 

 

Hai uollss!

 

Wah! Dah nak seminggu tak de post kan? Ampun beribu-ribu ampun! Sangat busy sangat and sabtu ni ade mid term untuk subject psychology pulak. Adoii. Dengan segala assignments yang macam endless memang sangat busy. 

This sunday pulak dah kena pergi JB for psychiatric posting for 10 days. Lepas balik dari JB baru la ade cuti Deepavalli for a week.Oh yeahh! I promise tips-tips yang baru nanti time cuti ye? For now sabar-sabar ye. :)

 

Tomey tak notes yang kaler-kaler macam buku cerita kanak-kanak ni? Hehe.

Baru semangat nak study :)

 

Okay, that's for now :)

 

Ciaoss!

B.

 

 

Friday, October 15, 2010

Tips Rambut Sihat,Lembut & Kuat

Catwalk by Nabilah Farhanah at 9:15 PM 0 stiletto-steps

Helloo semua!

Semenjak dua menjak ni terajin pulak nak update blog ni. Bila baca blog-blog lain especially fashionistas macam :: Fatin Liyana :: »  , BITS OF BEADS » , Ieka Ahmad » dan ramai lagi rasa seronok pulak nak update blog. Tambahan pula ada yang bagi semangat & teringin nak baca update baru dalam blog ni. And she's (yes!its a SHE.) also new so boleh la kitorang sama-sama join the blogging world. Thanks to the blog owner Dalam Hati Siapa Tahu. » , Nadea Wan Din and also my good friend for giving me support and become my follower. :) You keep up the good work also okay?

About fashionista-fashionista di atas nanti I will review more about them and YES I ADORE them! Most of them are very stylish and also they wore hijab! :) 

Talking about hijab,me myself wore hijabs starting masa umur 13 tahun lagi. Of course kalau dah seharian pakai hijab tambah pulak iklim Malaysia yang sekejap panas sekejap salji hujan ni,rambut dan kulit kepala akan dapat effect yang agak teruk kalau tak di jaga dengan baik. Oleh itu,di sini I will share some of the tips untuk jaga mahkota wanita ni,ceh..poyo je ayat kau! Ok lah dah start merepek..

1) Firstly bagi yang pakai tudung,rambut jangan di ikat terlalu ketat. Ini akan menyebabkan rambut mudah putus dan juga rambut gugur. Plus hair line kita akan makin lame makin ke belakang dan menampakkan ke jendolan  luasan dahi anda. 

2) Now shampoo dan conditioner sangat penting ok? Espacially conditioner, it will help treat and nourish rambut kita lepas di shampoo. Dan juga helps lock in all the nutrients dari shampoo tadi. For now I'm using Pantene Hair Fall Control both shampoo and conditoner. So far,bau shampoo ni sangaat best! And the best part is,it did the job right! :)

credit to encik Googlepicture credit to encik Google

3) Shampoo rambut pula jangan la sampai hari-hari ye,nanti bukannya makin lebat,makin botak licin  rambut anda. hihi.Paling sesuai 2 hari sekali.Pilihan shampoo pulak kena la betul dengan jenis rambut anda. Tengok masalah rambut anda, kelemumur? hujung bercabang? dan cari shampoo yang dapat membantu menyelesaikan masalh rambut anda tu.

4) Dah shampoo dan condiotioner, jangan la pulak sikat rambut time basah-basah tu. Rambut paling rapuh dan lemah semasa basah. Gosok-gosok dengan tuala pun tak di syorkan, ini akan membuatkan rambut jad frizzy dan boleh putuskan rambut juga. Cukup dengan membalut rambut anda sampai kering,tapi jangan terlalu lama. Selepas itu air dry je. Senang dan tak merosakkan rambut. 

5) Bagi yang pkai tudung pulak, semasa rambut masih basah, tidag di galakkan memakai tudung. Ini menyebabkan rambut emnjadi kepam dan semakin lemah. Jadi basuh rambut selepas balik dari kerja atau kelas. ye.. :)

6) Bagi mengelakkan rambut menjadi frizzy, me myself pakai serum untuk kurangkan frizzy hair. Now I'm using Herbal Essence Smooth Lovin-none of your frizziness serum. Nama pon comel je macam 'none of your business' hehe.

7) Seminggu sekali cubalah hair mask or hair treatment dari Pantene juga. Ini boleh menambahkan kesihatan rambut anda. :P dah macam bunyi iklan pulak. Haha. Especially untuk rambut yang selalu di-style-kan using hair dryer or hair curler or hair iron. Untuk rambut rebonding dan yang guna hair colour pun digalakkan sebab chemicals  mase proses rebonding itu actually memberi effect negatif jugak untuk rambut. So bila dah rebond and dah cantik,treat la rambut tu sikit ye. Hehe.

Ok so far itu sahaja. Hope korang dapat practice la tips-tips ni di rumah. Haha. 

 

ERkkk~ Terlebey sudah flash disitu. Love polka dots!

 

So apa pulak tips korang menjaga rambut? Sharing is caring! :P

B.


Lembaga Jururawat Malaysia & Balik Kampung!

Catwalk by Nabilah Farhanah at 3:28 AM 1 stiletto-steps

Hi semuaaa!

Hari Jumaat adalah hari yang paling best sebab boleh balik!! Oh yeah!

Class pagi pulak tu,tapi sebelum balik kena marah dulu. Instructor program memarahi the whole group sebab still tak dapat capai target untuk Nursing Board exam. Bukan senang tau nak capai target tu.

Ada 146 procedures untuk dipenuhkan dan ada 12 mastery skills. To register untuk Nursing Board exam, a candidate or a student nurse MUST saya ulang MUST fulfill 85% out of the 146 procedures dan fulfill all 12 of the mastery skills. And bukan senang-senang je nak dapat cross untuk procedure-procedure tu. Student nurse must be assessed by the nurse instructor while doing the procedure and lepas tu ada Q&A session pulak untuk dapat cross the procedure.

It depends on the nurse instructor nak bagi soalan senang ke susah. Huhu. Scary! Tell me about it!

Tapi alhamdulillah for me I dah capai target tu. Yang tinggal adalah STUDY je. Huhu.

Setelah bla bla bla memberi ucapan selama ONE WHOLE HOUR, end up habis at 12.30 noon (masa yang telah di attack untuk siap secepat mungkin!). Lastly she said yang lecturer mental health kitorang nak masuk so timeline telah lari sedikit di situ.Huhu.Nasib baik lecturer cakap sekejap je,lepas die cakap "Ok class,Thank You" terus Su, Mastura dan me cabut balik.

Oh encik Amran telah setuju menghantar kitorang ke KTM Nilai dengan harga RM 3. (berbaloi la tu,kalau free bankrupt la dia) Hihi. Amran ni pon classmates kitorang. So dengan pantas nye kitorang siap dan moving on dengan Amran.Heeee :)

itu encik Amran & Ain :)

itu pulak Shila,Me,Ain&Mastura :)

So setelah sampai ke KTM beli tiket dan selepas sejam tiba di KL Sentral. :) Di sebabkan terlampau lapar lepak jap makan KFC. Sedeh woo makan sorang tapi janji kenyang! Heee.

Dah kenyang naik Putra LRT dan mama jemput balik rumah.

Home sweet home :)

Rindu dekat si Gemok ini.

So ape plan semua untuk weekend ni?

B.

Thursday, October 14, 2010

Positive H1N1 :(

Catwalk by Nabilah Farhanah at 8:01 AM 2 stiletto-steps

Hi semua..

Sekarang saya sangat SANGAT busy.

Suddenly banyak assignment yang melanda hidup, masa ini juga la banyak dugaan dan cabaran.

Lappy kesayangan dijangkiti h1n1 versi computer. Sob Sob.. Tak tahu bila nak pergi hospital kedai computer untuk format.

Akhirnya dah masuk final sem OMG! I'm graduating!

Sangat cepat masa berlalu.

Oh saya juga sedang main-main prepare untuk MUET minggu depan.

Sebelum grad juga ada 2 Super duper extreme final yang perlu ditempuh,tak lupa 4 bulan,yes 4 BULAN praktikal!!

Wish me luck guys!

Oh oh! Next week saya akan ke JB,I know..JB lagi kan?

This time untuk psychiatric nursing posting di Tampoi.

Akan ada di sana untuk 10 hari.

Belum sampai dah buat plan untuk berpoya-poya bersama rakan-rakan.

Hehehe. I miss Danga Bay so much!! :)

Dalam ke-busy-an yang melampau ni I will still try to update from time to time :)

Babai,

B.

p/s This post was uploaded via ScribeFire :) Walaupun pakai Windows tapi berangan nak pakai Mac so installed Safari and now playing around with all the extensions. So far best sangat!

 

Stilettos vs Flats Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei