Friday, August 13, 2010

Jangan Tinggalkan Aku Ramadhan

Catwalk by Nabilah Farhanah at 1:44 AM 0 stiletto-steps
Salam.

Tadi semasa sedang bermuka buku.Wah2...ayat xleh blah-_- Terjumpa notes about Ramadhan. Bila baca,tersentuh hati. Terasa jahil,terasa jauh dari Allah. Namun,Insyaallah,Ramadhan kali ini takkan dipersiakan. Enjoy the story..


Najwa melangkah longlai menuju ke kampus. Bukan kerana penat tubuhnya, tetapi terasa jiwanya ada sesuatu yang tidak kena. Najwa terasakan dirinya ibarat belon yang tak cukup udara, tekanan atmosfera luar yang lebih tinggi memenyekkan belon itu. Ramadhan telah berlalu, separuh daripadanya. Najwa mengkontemplasi saat-saat lepas di dalam Ramadhannya kali ini, apakah yang telah dicapainya. Ditakdirkan Allah, assignment di universiti sangatlah banyak, yang kadang-kadang dia tidak mampu untuk iltizam dengan tilawah Al-Quran 1 juzuk sehari. Mahu ingin berlama-lama di atas sejadah, tetapi discussion di sana sini. MP3 player berisi bacaan ayat-ayat Al Quran oleh Sheikh Mishari al Efasy menjadi peneman jiwanya yang terasa kosong.

"Ya Allah, jangan jadikan aku orang yang mensia-siakan bulan barakah ini..." Najwa mengeluh sendirian.

Penat juga dia mengenangkan, kenapa pula kelopak matanya tersangat kering. Dia juga letih mengenangkan, kenapa apabila dia membaca kalamullah tidak tersentuh jiwanya. Najwa teringat surah Al Anfal ayat 2:

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah apabila disebut nama Allah, bergementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, bertambahlah iman mereka dan kepada Tuhan mereka sahajalah mereka bertawakal."

Najwa mengulangi doa yang diajarkan Rasulullah SAW.

"Ya Allah, hanya rahmatMu yang aku harapkan. Jangan tinggalkan aku sendirian walau dengan kadar sekelip mata. Perbetulkan segala urusanku. Laa ilaha illa anta (Tiada Tuhan selain engkau)" Riwayat Abu Dawud, Ahmad.


Najwa singgah duduk di satu "bench" di bawah pokok. Musim bunga kali ini dirasakan tidak membunga-bungakan iman di dalam hatinya.

"Ya Allah, hanya rahmatMu yang aku harapkan". Dalam Najwa mengulangi doanya itu, tiba-tiba terdetik di dalam hatinya: Benar-benarkah hanya rahmat Allah yang dia harapkan?

Benarkah hanya kepada Allah dia berharap, benarkah dia berharap Allah mengiringinya di dalam setiap urusannya?

Najwa teringat suatu peristiwa, semasa Najwa mengajak beberapa juniornya untuk mengikuti halaqah mingguan. Dia terasa sangat "excited" kerana nampak wajah-wajah baru yang ingin mendekatkan diri kepada Allah. Pada hari tersebut, Najwa dipertanggungjawabkan untuk menyampaikan tazkirah. Usai tazkirah tersebut, Siti, salah seorang juniornya berkata kepadanya, "Best la tazkirah kak Najwa..."

Najwa terasakan dadanya kembang keseronokan.

Najwa tersentak... Kelopak bunga spesis Rhododendron berterbangan ditiup angin.

"Oh...di situlah silapnya...Benarkah aku hanya mengharapkan rahmat Allah dari amal yang aku perbuatkan? Rupa-rupanya, aku masih seronok dengan pujian. Sedangkan aku tak tahu, sama ada amal itu masih diterima Allah atau tidak...Ya Allah, benar-benar kali ini.. Hanya rahmat Engkau sahaja yang aku harapkan...Lebih baik sekiranya manusia benci aku atas usaha aku, asalkan Engkau tidak marah kepadaku."

Najwa mengenangkan, rahmat Allah sudah semestinya tersangat besar.

Allah, Dialah Tuhan yang telah menyelamatkan Najwa daripada lemas di dalam paya busuk jahiliyah. Allah, Dialah Tuhan yang telah melahirkan perasaan malu dalam dirinya, lalu perasaan malu itu menyelamatkan Najwa dari ikhtilat (percampuran bebas lelaki dan perempuan), lalu dengan perasaan malu itu, pakaiannya semakin sopan menepati ciri-ciri muslimah. Allah, Dialah Tuhan yang telah memilihkan teman-teman seperjuangan yang saling memperingatkan kepada kesabaran, keimanan dan mengajak kepada amalan soleh.

Najwa teringat lagi, apabila dia sibuk mengendalikan program-program islami semasa cuti musim bunga. Masya-Allah, Allah telah beri dia keizinan untuk berlari ke sana ke mari, kelam kabut, berpenat-penatan untuk memikul tugasan dakwah. Allah telah beri peluang untuk dia mujahadah. Tapi, dia kelam kabut dalam solatnya kerana ingin mengejar urusan "dakwah"nya. Dia tidak dapat iltizam dengan tilawah Al Qurannya. Dia tidak sempat berhenti seketika untuk muhasabah amalan-amalannya. Tiba-tiba Najwa tersentak lagi...

"Mengapakah kamu suruh orang lain mengerjakan amal kebaikan, sedang kamu melupakan diri sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab? Maka tidakkah kamu berfikir?"

Najwa teringat Surah Al Baqarah ayat 44, ya benar...Dia telah melupakan dirinya sendiri. "Ya Allah, benar-benar kali ini.. aku mengharapkan Mu jangan tinggalkan aku bersendirian bersama urusan-urusanku... walau pada kadar sekelip mata." Najwa berharap.

Sesungguhnya manusia itu pelupa sifatnya. Manusia zalim terhadap dirinya. Hanya atas rahmat Tuhan Yang Maha Penyayang yang mampu menghindarkan manusia daripada menzalimi diri mereka sendiri.

Manusia jua mudah terasa dirinya serba cukup. Mudah sahaja terasa bahawa dia tidak perlukan sesiapa untuk membantu urusannya. Kerana dia mempunyai kepandaian, kekuatan fizikal dan kelebihan untuk mengendalikan urusan hariannya. Tetapi, manusia lupa...Di belakang sesuatu urusan, Allah, Tuhan yang Maha Mengetahui sedang memerhatikan apa yang manusia perlakukan. Malah, Dia mengetahui apa yang berada di benak fikiran dan lubuk jiwa insan.

Najwa terkedu.

"Hah! Termenung apa tu!" Najwa disentakkan oleh temannya, Hayati.

"Awak ni, terkejut saya tau!" Najwa mencebik.

"Alah... maaflah... Assalamualaikum" Hayati tersengih sambil beri salam. "Walaikumsalam" jawab Najwa

"Awak dah sampai ke negeri China ke tadi Najwa? Maaflah ganggu kembara angan-angan awak."

Hayati memang terkenal dengan sifat suka menyakat. Walaupun begitu Hayati memang seorang yang sangat tajam pemerhatiannya.

Najwa sengih sahaja. Najwa bertanya kepada Hayati, "Kaifa imanuki? (Apa khabar iman kamu?)

Hayati senyum, "Alhamdulillah. . Alhamdulillah... I hope to stay in Ramadhan all the time!"

Najwa sambung lagi, "Kongsi la tips. How to benefit this Ramadhan!"

Hayati melarikan anak matanya ke kiri dan ke kanan. "Err...Saya tak pandai la bab-bab kasi tips ni. Tapi, saya nak share something.

Tazkirah yang saya dengar from Sheikh masa solat tarawih kat musolla."

"Surah Al Ma'un ayat 4-5."

"Dalam ayat 4...Allah cela orang yang bersolat. Pelik ye, kenapa pula bila kita bersolat, yakni beribadah tetapi kita masih dicela oleh Tuhan kita. Awak rasa-rasanya kenapa, Najwa?" Hayati buat soalan KBKK pula.

"Alah, mana la saya tau... Awak citer je la" Najwa malas nak fikir.

"Okey lah, kalau kita tengok ayat 5, Allah cakap "iaitu orang-orang yang lalai di sekitar solat mereka"...Kalau tengok perkataan Arab 'an solaatihim, bukannya fi solaatihim. Maksudnya, Allah cela orang-orang yang lalai di sekitar solatnya, iaitu di luar solatnya dia lalai. Bukan referring to orang yang lalai within his/her solat. As if, orang tu dah defeat the purpose of solatnya kerana solatnya masih tidak dapat melindungi dirinya daripada berbuat maksiat apabila dia selesai solatnya. Itu sebab Allah cela."

"Macam kita lah, kalau dok dalam halaqah, kita asyik cerita pasal kena amar ma'ruf nahi mungkar...Tapi kalau di luar halaqah, kita tak buat pun apa yang kita perkatakan tu...What is the purpose of the halaqah to begin with?" Hayati berkata.

Najwa tertunduk. "Jazakillah ukhti..."

Hayati berkata, "Awak ni cam ade problem je......"

Najwa melarikan pandangannya, "Hmm... Biasalah, hati kurang sihat."

Hayati berkata lagi, "Alhamdulillah...Awak masih dapat rasakan sama ada hati awak baik ke tidak. Rasulallah pernah cakap, sapa yang dalam saat imannya rendah, tapi masih berpegang kepad Sunnah baginda, sesungguhnya dia telah mendapat petunjuk."

"Iman kita memang ada up-s and –down-s. Tapi di saat down ni, sebenarnya Allah nak kasi clue kepada kita. Betapa sebenarnya seronok dan indah apabila iman kita baik. Allah nak beritahu kita bila kita tengah down ni, bahawa Allah rindu dengar kita merintih dan mengadu kepadanya.Sepertimana ada satu Hadith Qudsi, Allah berfirman, "Wahai malaikat, turunkanlah musibah ke atas hambaKu, kerana aku rindu mendengar dia merintih kepada-Ku."

You know what, Najwa...Asalnya , kita tak perlu pun mengadu kat Allah dosa-dosa yang kita buat atau kejahilan yang kita buat... Sebab Allah memang dah tau pun. Tapi Allah suruh kita doa dan mengharap kepadaNya, supaya kita lebih akrab kepada Allah" Hayati mengusap-usap kepala Najwa.

Najwa menyeka air mata. Ah! Akhirnya basah juga kelopak matanya!

Benarlah, bertafakur lebih baik daripada solat 1000 rakaat. Kini, Najwa terasa qalbunya lebih ringan. Mudah-mudahan langkahnya selepas ini mengharungi saat-saat terakhir Ramadhan, diterima oleh Allah.

* * *

Semoga bermanfaat..

Daripada Abu Hurairah, daripada Rasulullah Sollallahu alaihi wasallam telah bersabda yang ertinya :

Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampunkan segala dosanya yang telah lalu.

-Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi



Sama2 la kita ambil iktibar ddari cerita ini.


Anyway, harini korang berbuka makan ape?


('',)




B.




Monday, August 9, 2010

It's been long.

Catwalk by Nabilah Farhanah at 7:07 AM 0 stiletto-steps


Salam..
Lama sangat tak update blog ni. Kesian die msti die trase hati. haha. Ntah pape la merepek ni kan. Sebelum ni sgt busy dengan practical and bila dah balik kolej untuk short sem semuanya kena fast and furious. dah macam movie la plak..

Part 2 sem 5 ni short sem je. Just 5 weeks je for tutorial. So jadual sangat pack! Now baru ade time nak update. Ni pun because kena create a blog for MUET class. I know MUET supposed to be english, but the lect decided nak implement IT in english teaching. So I & 3 lagi my friends perform a group and create the blog. Banyak masa terluang kat blog tu tapi tak kesah coz puas hati sangat2.

Dalam busy2 pon sempat balik rumah last weekend. Tu pun terlebih excited nak shopping raye :P This year last year ayah belikan cause next year dah keja and dah kena beli sendiri. Waaa. Lepas ni kena beli sendiri shopping guna duit sendiri. Huhu.

So both weekend days g shopping.

Saturday: Merayap dekat Pavilion & Sg.Wang. Kedai wajib masuk msti la MNG,Zara,Cotton On,Topshop, Forever 21 & Paul Frank. Walaupun most of the time tak ada duit -_-Tu memang favourite la. Mainly suka masuk MNG because suka sgt jeans collections dia. Since I tak ada lagi jeans hitam so I bought a pair of black jeans. Hitam itu menawan you! Haha. Sangat over. Cotton On pulak because suka tops dia yang comel2 dan saiz dia yang agak besar. Obviously I tak suka sangat pakai short tops. Lagi-lagi pulak I suke low cut jeans so takkan nak pakai baju pendek. Forever 21 mestilah sebab accessories yang cantik dan banyak choice macam tak ingat dunia. Hee..
Ok ok. Moving on, kat Pavi I jugak discover new shops that I like, Pull & Bear, Dorothy Perkins & GAP. Memang I tau kedai-kedai tu wujud,just that sebelum ni tak pernah masuk pun.

Hasil tangkapan di Pavilion ialah, a pair of black jeans at MNG, 2 long tops from Cotton On.

Then lepas tu terus ke Sg. Wang because my little brother nak shopping sana pulak. Hasil tangkapan kat sana is grey cardigan from ROMP. hee..

ye..itu dapur mama saya.sila ignore backgroud.suke mirror tu:)

Memang best shopping. The next day pon shop lagi.

Sunday: Move on to KLCC as my other little brother still don't have anything yet. But lastly me myself yang rembat dulu puffy shoulder black cardigan from Mark & Spencer :) So that's the last thing on the list. I got all that I want.


in Nike KLCC,yes the red shirt is my little brother trying shirts from NIKE KIDS!

Just kene tunggu kurung cotton siap and still browsing blogshops in search of the perfect shawls to go with it. :)

Toodles!

B.

p/s i will update soon dengan pic hasil tangkapan.


 

Stilettos vs Flats Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei